Σελίδες

Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

«Los Indignados»,«Οι Αγανακτισµένοι»


 Της Κίττυς Ξενάκη,
Οι «αγανακτισµένοι» µέσα σε λίγες µέρες έχουν γίνει χιλιάδες
«αν δεν µας αφήσετε να ονειρευόµαστε, δεν θα σας αφήσουµε να κοιµηθείτε»
Σύνθηµα των indignados, εµπνευσµένο από τον μάη του ‘68
Το πρώτο βράδυήταν καµιά πενηνταριά. Το δεύτερο έγιναν 200. Το επόµενο πρωί, η αστυνοµία επενέβη και τους διέλυσε – το τρίτο βράδυ, ο αριθµός τους ξεπέρασε τους 1.000. Την εποµένη, η διαµαρτυρία τους κρίθηκε παράνοµη – το τέταρτο βράδυ, την Τετάρτη, έγιναν χιλιάδες, τόσο πολλοί που αρκετοί συγκρίνουν πλέον την Πουέρτα δελ Σολ, την ιστορική πλατεία της Μαδρίτης την οποία έχουν κάνει «δική τους», µε τη θρυλική πλέον Πλατεία Ταχρίρ. Ο ισπανικός Τύπος τούς έχειβαφτίσει «Los Indignados»,«Οι Αγανακτισµένοι». ∆εν απαντώνται µόνο στην Πουέρτα δελ Σολ,την περασµένη Κυριακή διαδήλωσαν κατά χιλιάδες σε ολόκληρη την Ισπανία, τις τελευταίες ηµέρες πραγµατοποιούν ολονύχτιες διαµαρτυρίες και καταλήψεις πλατειών σε αρκετές ακόµα πόλεις πέραν της Μαδρίτης – τη Βαρκελώνη, τη Σεβίλλη, τη Γρανάδα. ∆εν έχουν ηγέτη, δεν ανήκουν σε κόµµατα, ούτε σε συνδικάτα, η δύναµη που τους καθοδηγεί είναιη απελπισίααυτών που νιώθουν, έπειτα απότρία χρόνια οικονοµικής κρίσης, πως δεν έχουν µέλλον· και το µέσο που χρησιµοποιούν για την οργάνωσή τους δεν είναι άλλο από το Ιντερνετ, κυρίως το twitter και τοfacebook. Οι περισσότεροι είναι νέοι και άνεργοι ή φοιτητές. ∆ιαµαρτύρονται για την ανεργία – η Ισπανία έχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στηνΕ.Ε., 21% στον συνολικό πληθυσµό, 45% στους νέους 18-25 ετών. Καταγγέλλουν αµφότερα τα «κόµµατα εξουσίας», τους κυβερνώντες Σοσιαλιστές του Θαπατέρο και το αντιπολιτευόµενο Λαϊκό Κόµµα, ως άχρηστα και αδιάφορα. Τα παράπονά τους είναι πολλά και διάφορα, οι «Αγανακτισµένοι» όµως συνασπίζονται πίσω από το ενιαίο σύνθηµα «Democracia Real Ya», «Γνήσια ∆ηµοκρατία, Τώρα».
Είναι το όνοµα της ιστοσελίδας που ίδρυσε πριν από περίπου τρεις µήνες µια οµάδα από µπλόγκερ και χρήστες του Ιντερνετ. Σιγά σιγά, περισσότερες από 400 οργανώσεις, από την Εθνική Ενωση Ανέργων έως τη Νεολαία Χωρίς Μέλλον και τους Πεπεισµένους Απέχοντες, ενώθηκαν διαδικτυακά µαζί της. Εβδοµάδες ολόκληρες οργάνωναν από κοινού, υπό την απόλυτη αδιαφορία των ΜΜΕ και της πολιτικής τάξης, τις διαδηλώσεις της περασµένης Κυριακής. Τέσσερις ηµέρες αργότερα, ολόκληρη η Ισπανία ασχολείται µαζί τους.


Η ΑΤΟΝΗ 
προεκλογική εκστρατεία για τις δηµοτικές και περιφερειακές εκλογές της Κυριακής, όπου οι Σοσιαλιστές αναµένεται να υποστούν συντριπτικές απώλειες, απέκτησε ξαφνικά τόνο, καιοι οθόνες τωνΙσπανών γέµισαν απότα συνθήµατα, τα πανό και τις δηλώσεις των καταληψιών στην Πουέρτα δελ Σολ. «∆εν είµαστε εµείς εναντίον του συστήµατος, το σύστηµα είναι εναντίον µας». «Εχουµε το δικαίωµα της αγανάκτησης». «Ζήτω η επανάσταση των χαρτονιών». «Βία είναι τα µπόνους των µεγαλοστελεχών και οι απολύσεις». «∆εν είµαστε εµπορεύµατα στα χέρια πολιτικών και τραπεζιτών». «Ξαφνικά βλέπεις µια σπίθα και όλα εκρήγνυνται», σχολιάζει ο Ραµόν Κοταρέλο, καθηγητής πολιτικών επιστηµών στο Πανεπιστήµιο Complutense της Μαδρίτης. Οι διαδηλώσεις, επισηµαίνει, είναι η κορύφωση ενός συνδυασµού προβληµάτων και άλλων παραγόντων: η οικονοµική κρίση, η Αραβική Ανοiξη, οι ιστοσελίδες κοινωνικές δικτύωσης, η αγανάκτηση των πολιτών µε τους αναποτελεσµατικούς και ενίοτε διεφθαρµένους πολιτικούς...

Οι «Αγανακτισµένοι» δηλώνουν αποφασισµένοι να παραµείνουν στη µαδριλένικη «Πλατεία Ταχρίρ» τους µέχρι και τις εκλογές. Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Ισπανίαςκήρυξε την Τετάρτη παράνοµη τη διαµαρτυρία τους, µε το επιχείρηµα ότι«µπορεί να επηρεάσει την προεκλογική εκστρατεία και την ελευθερία των ψηφοφόρων να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωµα». Μέχρι και χθες το βράδυ, πάντως, η αστυνοµία παρέµενε σε διακριτική απόσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου