Σελίδες

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Η Ελλάδα χρειάζεται ελεγχόμενη χρεοκοπία


Την ανάγκη ελεγχόμενης χρεοκοπίας για την Ελλάδα υποστηρίζει σε χτεσινό της δημοσίευμα η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph, η οποία παράλληλα υπογραμμίζει την πρόταση Merkel σύμφωνα με την οποία οι κάτοχοι κρατικών ομολόγων θα πρέπει να μοιραστούν τα βάρη μιας πιθανής, μελλοντικής διάσωσης.

«Τι σκέφτονται οι επενδυτές όταν αγόραζαν ελληνικά δεκαετή ομόλογα στις 26 μονάδες βάσης πάνω από τα bunds το 2007;» αναρωτιέται σκωπτικά ο συντάκτης του άρθρου.

«Θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι οι ομολογιούχοι θα έπρεπε να είχαν τιμωρηθεί για τα λάθη τους εδώ και πολύ καιρό…η δυσωδία του ηθικού κινδύνου είναι αποκρουστική, και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού,» τονίζει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, αναφέρει πως μια ελεγχόμενη πτώχευση με τον τρόπο που γίνεται συνήθως από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα. «Δεν έχει νόημα να βάλουμε την Ελλάδα πιο βαθιά σε ένα φαύλο κύκλο χρέους αυξάνοντας το δημόσιο χρέος από το 115% του ΑΕΠ στην αρχή της "διάσωσης" στο 150% στο τέλος της δοκιμασίας,» τονίζει.

«Το ελληνικό πακέτο επιτρέπει στις τράπεζες και τα funds να μεταφέρουν περίπου 150 δισ. ευρώ υποχρεώσεων στις κυβερνήσεις της ΕΕ, ή την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ή το ΔΝΤ. Οι Έλληνες πολίτες υφίστανται τον πλήρη πόνο της λιτότητας με ψευδείς δικαιολογίες, χωρίς να τους προσφέρεται η θεραπεία της ελάφρυνσης του χρέους.»

«Είναι στην πραγματικότητα μια διάσωση για τους επενδυτές,» υποστηρίζει ο συντάκτης, ενώ τονίζει πως η ελληνική Αριστερά το έχει κατανοήσει αυτό.

Roubini: "Θέμα χρόνου η ελληνική πτώχευση"

Η πτώχευση της Ελλάδας είναι θέμα χρόνου, επαναλαμβάνει ο Νουριέλ Ρουμπινί. Σε συνέντευξή του στο γερμανικό οικονομικό περιοδικό «Capital» ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος-αναλυτής σημειώνει ότι την περίπτωση της Ελλάδας «τα δεδομένα μιλούν μια πολύ καθαρή γλώσσα».

Ακόμη και αν οι Έλληνες υλοποιήσουν το δρακόντειο πρόγραμμα περικοπών, «πράγμα για το οποίο πολύ αμφιβάλλω», λέει, το βάρος του χρέους σύμφωνα με την πρόγνωση του ΔΝΤ θα παραμείνει αισθητά πάνω από 100% του ΑΕΠ. Το παραμικρό εξωτερικό σοκ αρκεί για να καταστεί «ανεξέλεγκτο» το πρόβλημα του ελληνικού χρέους. «Για αυτό, το ερώτημα που τίθεται για μένα δεν είναι εάν θα πτωχεύσει η Ελλάδα, αλλά μόνο πότε», τονίζει ο κ. Ρουμπινί. Εκτιμά δε ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός διάσωσης εκείνο που ενδεχομένως κάνει είναι «να καθυστερεί την κατάρρευση των ελληνικών ομολόγων - στην καλύτερη περίπτωση μέχρι το χρονικό σημείο που οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης θα είναι σε καλύτερη κατάσταση», αναφέρει ο ίδιος.

Στη συνέντευξη στο γερμανικό περιοδικό Capital ο Ν. Ρουμπινί προειδοποιεί για τους κινδύνους που συνεχίζουν να υπάρχουν για την παγκόσμια οικονομία. Για τη γερμανική οικονομία παραδέχεται «επέστρεψε στο δρόμο της ανάπτυξης», αλλά σημειώνει ότι «βρίσκεται πολύ μακράν του επιπέδου προ κρίσης» και πρόκειται για «στατιστικό εφέ», καθώς και το 2009 το επίπεδο ανάπτυξης ήταν χαμηλό. Τα προγράμματα περικοπών που εφαρμόζουν η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες το τρέχον έτος θα είναι «τροχοπέδη» για την ανάκαμψη.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου